perjantai 19. joulukuuta 2014

Preston, Douglas - The Kraken Project (2014)

Douglas Preston - The Kraken Project

First published: May 13, 2014
Publisher: Forge Books
Narrated by: Scott Sowers
Length: 12 hrs and 29 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:05-13-14
Publisher: Macmillan Audio
YouTube Trailer: here
Ei suomennettu.


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
NASA rakentaa luotainta jonka päämääränä on sukeltaa Krakenin mereen Titanilla, Saturnuksen suurimmalla kuulla. Se on yksi lupaavimmista elinympäristöistä maapallon ulkopuolella, mutta sen pinta on epävakaa ja vaarallinen, luotain on siksi varustettava parhaalla mahdollisella tekooäly -ohjelmistolla. Melissa Shepherd, nerokas ohjelmoija, on kehittänyt "Dorothyn", tehokkaan, itseään muuntelevan tietokoneohjelman, jonka potentiaali on samalla mullistava ja pelottava. Kun virhearviointi johtaa katastrofiin testauksen aikana, Dorothy pakenee internettiin. 

Entinen CIA-agentti Wyman Ford palkataan jäljittämään kadonnut ohjelmisto. Kun Ford ja Shepherd etsivät Dorothya, he ymmärtävät sen muuttuneen hirvittävällä tavalla. He eivät ole ainoita jotka etsivät kadonnutta ohjelmaa: myös pari Wall Street kauppiasta on tiukasti jäljillä valjastaakseen ohjelman historian tehokkaimmaksi rahantekokoneeksi.


Autiossa talossa Pohjois-Kalifornian rannikolla, Ford kohtaa tärkeimmän kysymyksen: onko Dorothyn pelastaminen oikein vaiko väärin ihmiskunnan kannalta?

Kommentit:
Douglas Preston on kehittynyt. Loistavaa arvosanaa ei voi vieläkään antaa, sillä henkilökuvauksessa on puuttensa, mutta tarina kiinnosti. Sivujuonessa kulkeva amerikkalaisperhe on lälly, mutta ei haitannutkaan. Kirja humahti ohi kahdessa päivässä, mikä on erittäin nopea minun mittapuuni mukaan. Luettuani lukuisia kirjailijan teoksia, on muodostunut kuva teknologiasta kiinnostuneesta nörtistä, jonka ihmiskäsitys ei yllä syvempään, tärkeämpää on teknisten juttujen tutkiminen ja niiden perusteellinen ymmärrys, ei ihmisluonteen.

Joku voisi pettyä kirjan nimeen, joka viittaa Saturnuksen suurimman kuun, Titanin mereen - Kraken-mereen. Sinnehän tässä ei siis lennetä - kyse on ainoastaan lennolle suunnitellusta tietokoneohjelmasta. Idea on hyvä ja mielenkiintoinen, samantyyppinen kuin oli myös Wyman Ford #3:ssa "Rienauksessa" (linkki arvosteluun tässä blogissa) ja hyväksi mainitsemassani Robert Harrisin Pelkokertoimessa. Joten selvästi tämäntyyppinen teknotrilleri on helppoa myydä minulle.

Wyman Ford on näissä neljässä kirjassa sitovana tekijänä, mutta hän on siirtynyt yhä enemmin sivustaseuraajan rooliin, samalla kuin lähtökohtaisesti ilmoitetut "ominaisuudet" ovat unohtuneet tai jäävät täysin hyödyntämättä. Ex-CIA, ex-koodinpurkaja, ex-munkki ja nyt vain tavanomaisesti yksityisetsivä. Jatkossa toivoisi että henkilökuvaa kehitettäisi ja todistettaisi miksi juuri hänen kykynsä ovat niin poikkeukselliset, että hän ainoastaan voi tapaukset selvittää. Nyt kyvyistä tarvittiin enää pistoolilla sohottelua.

Joku konnista taisi olla venäläinen, ainakin lukija Scott Sowers sellaista hyvin esitti. En edes jaksa aloittaa jauhaa aiheesta, helppo tapa amerikkalaisille perustella jonkun pahuutta - syntymämaa, ei kovin kiinnostavaa.

Kuten sanoin, juttu kiinnosti ja tähän kirjaamani negaatiot eivät itse tarinaa haitanneet. Harmi kun loppui niin nopeasti.

****-/***** (oikein hyvä)


Luetut Douglas Preston -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Projeckt (2014)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Blue Labyrinth (2014)
** Rienaus - Blasphemy (2008)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti