maanantai 22. joulukuuta 2014

Preston & Child - Riptide (1998)

Douglas Preston & Lincoln Child - Riptide 

Narrated by: Scott Brick
Length: 14 hrs and 44 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:08-03-10
Publisher: Hachette Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suom.)
Vuosisatoja vanha, kirottu merirosvojen aarre, arvoltaan yli 2 miljardia dollaria, sijaitsee Mainen rannikon  petollisilla vesillä. Miehet, jotka ovat yrittäneet löytää aarretta, ovat kärsineet karmeita kuolemia. Löytääkö korkean teknologian retkikunta saman kohtalon?

Kommentit:
Ei lähtenyt, ei sitten millään. Merirosvot ja meri ovat äärimmäisen vastenmielisiä tarinan aiheita minulle. Aina se myrsky nousee ja aina joku hukkuu... ei kiitos. Lapsena lukemani loistavan R. L. Stevensonin Aarresaaren jälkeen, tämä aihe oli loppuunkäsitelty. Miksi sitten luin tämän? Aion ilmeisesti käydä kyseisten kirjailijoiden koko tuotannon läpi, kun ei muuta luettavaa löydy. "Ihmeiden kabinetti", "Relic", "Cemetery Dance" ja jopa "Kraken Project" olivat niin hyviä, että täytyy sieltä jotain muitakin helmiä löytyä. No, tämä ei ole sellainen. Samaa hukkumisella leikkimistä on Lincoln Childin sooloromaanissa "Uusi Atlantis" enkä pitänyt siitäkään touhusta.

Pahiten mättää, että keskeisimmästä tapahtumapaikasta "Water Pit", vesimontusta ei saa mitään otetta, kohtauksesta toiseen mieli yrittää piirtää sitä uudestaan ja uudestaan. Kuinka ihmeessä on pystytty rakentamaan moinen monttu maagisine ansoineen? Löysin sitten piirroksen aiheesta täällä, olisi tuo vähän helpottanut, mutta ei liikaa selvitä sekään.

Idean innoittajana on ollut "Money Pit" -niminen paikka Kanadan Nova Scotian Oak Island -saarella, jossa Douglas Preston itse vieraili kymmen vuotta ennen kirjan julkaisua ja vietti kuulemma useamman viikon aarteen etsinnässä. En jaksa suomennella, lukekaa taustat täältä, Preston & Child sivustolla. Täällä hiukan Youtube -salaliittoteoriaa aiheesta, vai olivatko sittenkin viikingit mysteerikuopan rakentajina? Mielenkiintoinen soppa kaiken kaikkiaan, miksei kirjassa sama asia enää kiinnostakaan?

Ja nyt yllättävä takinkääntö: loppupuolella rupesin kiinnostumaan ja juttu alkoi vasten tahtoani rullata. Juutas sentään, kävikö tässä niin, että kuuntelin laiskana puolella korvalla ja pilasin itse jännityksen? Oli miten oli, parasta lopulta oli, että mikään "arvaamani" ei pitänytkään paikkaansa vaan tarina oli jotain ihan muuta. Olin valmistautunut haukkumaan tämän lyttyyn, mutta nyt en pystykään. Kolme tähteä on hyvä, kaksi ei ole oikeastaan mitään, joten sanoisin että kaksi ja puoli tai 2,75. Olin turhan hätäinen tämän kanssa.

***--/***** (suosittelen, jos aihepiiri mitenkään viettelee)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti