tiistai 23. joulukuuta 2014

Preston & Child - The Ice Limit (2000)

Douglas Preston & Lincoln Child - The Ice Limit

Narrated by: Scott Brick
Length: 16 hrs and 48 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:03/08/2010
Publisher: Hachette Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma käännös)
Suurin meteoriitti kautta aikojen on löydetty, se on ollut hautautuneena miljoonia vuosia kylmällä, autiolla, Chilen eteläisen kärjen saarella. 4000 tonnin paino tuntuu mahdottomalta siirtää. New Yorkilainen miljardööri Palmer Lloyd haluaa tämän uskomattoman löydön uuteen museoonsa. Hän varustaa rahtilaivan alan parhaimmilla tutkijoilla ja insinööreillä, tavoitteenaan ensiluokkainen retkikunta. Mutta jo ensimmäisellä kosketuksella meteoriittiin ihmisiä alkaa kuolla. Pelottava totuus on paljastumassa: miehet ja naiset Rolvaag -laivalla eivät tule viemään tätä ikivanhaa, arvoituksellista esinettä minnekään. Se vie heidät.

Kommentit:
Tulee näitä arvosteluja nyt melkein yksi per päivä. Selitys on, että olen lukenut useat näistä kirjoista jo aikaisemmin. Läpimuistelin nänä pikavauhtia kritiikin aikaansaamiseksi.

Ice Limitin loppuratkaisun viimeiset rivit olivat täysin muistissa, joten yllätyksiä ei enää tullut. Loppu jäi kuitenkin yhä enemmin huutamaan jatkoa. Niin monen muunkin mielestä, sillä löysin haastattelun, jossa Preston ja Child vastaavat: "Kyllä, jonakin päivänä kirjoitamme jatkoa Ice Limitille, kärsivällisyys on hyväksi." Tämä on paljon luvattu koska jatkossa on aivan mahtavat maailmanluokan ongelmat edessä, siinäpä pohtimista. Kerrankin on realistiset odotukset siitä, että jatko-osa on edeltäjäänsä vieläkin hurjempi. Toivotan onnea.

Kirjan, myöhemmin lisätty epilogi löytyy täältä (se oli kyllä äänikirjassa mukana). Ei kannata rynnätä etukäteen lukemaan, sillä se paljastaa myös lopun tapahtumat. Kirjailijat selvittävät uuden epilogin tarvetta seuraavasti: "Meiltä pyydettiin yksityiskohtien selventämistä Ice Limitin lopputapahtumiin, joten kirjoitimme jatkon uutisartikkelien muotoon." En tiedä mistä kaikista painoksista uusi epilogi puuttuu, Amazonin paperisen kirjan näyteluvussa on vain webbiosoite josta epilogi löytyy.

Mainitsen vielä, että tapahtumapaikka Isla Desolación on oikeasti 600km luoteeseen, tässä seikkaillaan hiukan keksityssä maastossa, oikea paikka olisi kartassa Isla Wollaston mutta nimestä viis, kirjan alussahan mainitaan heti Kap Hornin saaret ja eteläisin kärki Etelä-Amerikkaa.

Hikeä pukkasi kun tieteestä tuli kysymys ja englanniksi. Kertomuksen "atomic number 177" viittaa siis peruskoulusta tuttuun, kemiassa ja fysiikassa käytettävään jaksollisen järjestelmän lukuihin. Suurin tunnettu numero on 118, eli kun esimerkiksi hiilen ytimessä on kuusi protonia, on sen järjestysluku kuusi. Meteoriitin atomic number 177 on hyvinkin raskas ymmärtää, tällä galaksilla.

Lisäksi mainittavaa on se, että seuraavana vuonna Dan Brown julkaisi kirjan Deception Point (Meteoriitti) jossa seikkaillaan tällä kertaa pohjoisnavalla, mutta muuten hyvin tutunoloinen tarina, en pitänyt siitä yhtään siksi, että meteoriitti oli huijausta. Tässä kirjassa meteoriitti on totta loppuun asti, parempi lukijalle näin päin.

Jää, meri ja hyvin tutunoloinen seikkailukertomus eivät minua juurikaan houkuttele, sanojeni vakuudeksi katsokaa vaikka myrskyvideota Draken salmesta niin ymmärtänette. Mutta täytyy sanoa että Preston & Child tuottavat hienoja ideoita, minun makuuni ne voisivat mennä enemminkin yli realismin rajojen. Idean esikuvana on jälleen kerran Prestonin entisen työpaikan, American Museum of Natural Historyn näyttelyesine, tällä kertaa meteoriittihallin mahtava "Ahnighito" eli Teltta, täällä wikipediaa siitäki.

Ehkä jopa 3,5 mutta ei neljää tähteä.

***--/***** (hyvä, kerrankin täysin erillinen tarina - kunnes jatko-osa kirjoitetaan)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti