lauantai 27. joulukuuta 2014

Preston & Child - The Wheel of Darkness (2007)

Douglas Preston & Lincoln Child -  The Wheel of Darkness (Pendergast #8)

Narrated by: Rene Auberjonois
Length: 12 hrs and 59 mins 
Series: Pendergast, Book 8
Unabridged Audiobook
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma käännös)
FBI-agentti Pendergast on ottanut Constance Greenen
maailmanympärysmatkalle näyttääkseen paikkoja josta tämä on aina vain voinut haaveilla. He päätyvät Tiibetiin, jossa Pendergast joskus kouluttautui kamppailulajien ja hengellisen tutkimuksen parissa. Kaukaisessa luostarissa he saavat kuulla, että harvinainen ja vaarallinen esine, jota munkit ovat vartioineet sukupolvien ajan, on varastettu. Pendergast tarjoaa apuaan esineen palauttamiseksi. Hänen ja Constancen tie johtaa luksusristeilijä Britannian neitsytmatkalle - ja Atlantin ylitykselle täynnä kauhua.

Kommentit:
Paras KANSI koko sarjasta, mutta allaoleva kuva olisi vastannut sisältöä paremmin ja olisin jättänyt tämän kuuntelematta. Säästin tätä pitkään, odotin sopivaa hetkeä nautiskella. Mietiskelyä ja mystiikkaa, sainkin kuunnella neiti Marple dekkarin, eikä Tiibetissä vaan Atlannilla.

Kirja toki alkaa ja loppuu tuolla myyttisessä luostarissa. Tiibetissä ei rauhoituta eikä mietiskellä kun ollaan jo seilaamassa - kammoan meriaiheisia trillereitä, Riptide, Ice Limit ja nyt tämä tähän kolmanneksi takaa kamalimman äänikirjajoulun miesmuistiin. Kaikissa näistä on se iänikuinen lähestyvä myrsky, jota käytetään lisäämään (ulkoista) jännitystä kun kirja ei sitä kykene tarjoamaan. Kuuntelen ehkä kiltisti loppuun, mutta on todella lähellä lopettaminenkin.

Ihmettelen että tässä lähdetään kauas Tiibettiin, pakoon dekkarihommia. Luostariin joka on pysynyt poissa kartoilta, jossa kuitenkin lappaa länsimaisia äijiä ihan tuosta vaan mietiskelemässä. No mitäpä siitä, mutta n. 5 min saapumisen jälkeen lähdetään selvittämään kadonneen kuvatuksen (Agozyen) arvoitusta. Johan siinä tuli rauhoituttua.

Tässä kirjassa Pendergast - FBI:n "erikois" agentti on kaikkitietävä, jossain toisessa (Blue Labyrinth) taas ulkopuolinen sivustaseuraaja. Kumpikaan ei ole parempi vaan pitäisi pysytellä alunperin annetuissa kyvyissä joista on sitten hyötyä tai ei. Miksi hänen pitää vielä roikkua FBI:ssä, koska sen työpaikan hommia hän ei koskaan tunnu hoitavan ja rahaa riittää niin paljon että voi reissailla vapaasti ja tutkia mitä vaan.

Constance Greene taas kulkee liimattuna mukana, mutta mitään käyttöä kirjailijat eivät tunnu hänelle keksivän. Luulisi jotain maagista voivan kehittää parikymppiselle tytölle, joka on syntynyt 1800-luvulla ja kasvanut mielipuolisen hirviön vankina. HUPSIS! Kirjan aivan viimeisillä riveillä tuo Constancen motiivi (kirjoittajien hyöty -näkökulmasta), selvisi. Tämä oli ihan hyvin juonittu, en nähnyt tällaisen asian tulevan, mutta varmasti myöhemmin luemme asiasta paljon lisää. (en voi paljastaa). Tästä kuitenkin yhden tähden voi antaa.

Ja tämäkin vielä, edellisessä (Kuolleiden kirja - The Book of the Dead) osassa tulivuoreen pudonneen pahuuden ruumiillistuma eli velipoika ilmestyy näkynä ja mystisesti Pendergast kysyy tältä: "Minun täytyy saada tietää oletko oikeasti kuollut, Diogenes?" Tässä sarjassa ei voi koskaan luottaa että kuoleeko kukaan oikeasti - ehkä Cemetary Dancessakin kuollut Bill Smithback hyppää laatikosta jossain vaiheessa.

Ahdistavin hetki koetaan muistaakseni luvussa 25, kun eräs naismatkustaja (Inga Larsson) paiskataan risteilijältä synkkään mereen ja laiva katoaa yhä kauemmas hyvisessä, pimeässä Atlannin valtameressä ja sitten kuvaillaan yksityiskohtaisesti tätä kammottavan hukkumisen kokemusta. I rest my case.

*----/***** (menee vaan aika hukkaan)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (w. Lincoln Child, 2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (w. Lincoln Child, 1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Mount Dragon (w. Lincoln Child, 1996)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (w. Lincoln Child, 2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
* The Wheel of Darkness (w. Lincoln Child, 2007)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)

* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti